Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr paź 05, 2005 10:56 am 
Tydzień temu posadziłam w ogrodzie żywopłot z bordowych berberysów. Chciałabym, by w przyszłości ładnie się zagęścił. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć informacji jak często i kiedy należy go przycinać, oraz czy i jakie nawozy powinnam stosować. Pozdrawiam

Tytuł: berberys
PostNapisane: Śr paź 05, 2005 7:14 pm 
Witaj

z tego co kojarzę to berberysy tnie się tylko raz w roku
i to na wiosnę. Tnie się je dość krótko. Nie jest istotne ze krzew sporo urusł w zeszłym roku. Im lepiej jest cięty tym lepiej rośnie

Co do nawozów to berberys nie ma specjalnych wymagań
No chyba że ktoś z Was ma odmienne zdanie.

Berberys potrafi stworzyć piękny żywopłot. Mo kolce co sprawia ze w większych krzakach chętnie wiją gniazda ptaki.

Pozdrawiam
Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 11:54 am 
Trapi mnie jeszcze jedna rzecz. Widziałam dorosły krzak, który miał piękne, duże, wspaniale wybarwione liście, a kilka dni później na miejskim skwerze ten sam gatunek z drobnymi nieciekawymi listkami. Od czego to zależy?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 29, 2005 1:39 pm 
częstym błedem przy tworzeniu żypłotów jest złe przycinanie. Aby berberysy zagęszczały sie od samego dołu w pierwszym roku po posadzeniu należy je przyciąc na wysokości 30cm. W kolejnych latach należy zostawić około 10cm przyrostu. A później scinać co 5cm. Każde przyciecie krzewu spowoduje uszkodzenie stozków wzrostu i wytworzenie nowych rozgałęzień.

Jesli chodzi o nawóz to proponuje nawozy z duzą iloscia azotu, moze byc zwykla tania Azofoska. To przyspieszy uzyskanie ostatecznej wysokosci żywopłotu. Jednak ostatnie nawozenie nie moze byc wykonane później niż w połowie sierpnia.

w kwestii różnicy pomiedzy krzewami to mogł to być inny gatunek np. b. koreańskie są wieksze i mają większe liscie od b. thunberga.
Na wyglad poszczegolnych okazów tego samego gatunku ma wpływ ilosc składników pokarmowych zawartych w glebie (np. nawozów) oraz podlewanie. Nalezy rowniez pamietac ze krzewy o kolorowych lisciach rosnace w cieniu gorzej sie wybarwiają

Pozdrawiam!!

PostNapisane: So lut 09, 2008 5:22 pm 
Nowy użytkownik

Dzień dobry.Jesienią moja mama zmieniała "wystrój" starego ogrodu.Dostałam od niej berberys o bordowych liściach prawdopodobnie Atropurpurea, wsadziłam go jesienią dzisiaj przycięłam ok.30-40 cm.Nie wygląda zbyt pięknie, chciałabym pomiędzy krzewy wsadzić berberys innego koloru. Czy stare berberysy tak przycięte będą dobrze się prezentowały czy mam je wykopać i posadzić nowe drzewka?
Asia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 28, 2008 8:40 am 
Site Admin

Stary, a dobrze przycięty berberys będzie ładnie wyglądał

Ja bym pozostawił

PostNapisane: Pt lut 29, 2008 8:56 pm 
Nowy użytkownik

Joanna Mechlińska napisał(a):
Dzień dobry.Jesienią moja mama zmieniała "wystrój" starego ogrodu.Dostałam od niej berberys o bordowych liściach prawdopodobnie Atropurpurea, wsadziłam go jesienią dzisiaj przycięłam ok.30-40 cm.Nie wygląda zbyt pięknie, chciałabym pomiędzy krzewy wsadzić berberys innego koloru. Czy stare berberysy tak przycięte będą dobrze się prezentowały czy mam je wykopać i posadzić nowe drzewka?
Asia.

Odrośnie dość szybko, a pomiędzy proponuję posadzić żółtolistną odmianę Berberysu Thunberga 'Aurea'.

Strefa czasowa: UTC + 1