Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 7:58 pm 
Nowy użytkownik

Bardzo proszę o podanie nazwy tej rośliny - drzewa:
Obrazek

Przywiozłam jej nasiona z wakacji w Indonezji. Niestety nie mam pojęcia jak się zabrać do zasadzenia. Nasiona w wielkim (jakby zdrewniałym) strąku (widocznym na zdjęciu), twarde wyglądające jak zasuszony orzeszek. Ktokolwiek mógłby mi pomóc, proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Edyta

PostNapisane: Wt maja 06, 2008 7:32 pm 
Nowy użytkownik

ezf napisał(a):
Bardzo proszę o podanie nazwy tej rośliny - drzewa:
Obrazek

Przywiozłam jej nasiona z wakacji w Indonezji. Niestety nie mam pojęcia jak się zabrać do zasadzenia. Nasiona w wielkim (jakby zdrewniałym) strąku (widocznym na zdjęciu), twarde wyglądające jak zasuszony orzeszek. Ktokolwiek mógłby mi pomóc, proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Edyta

Witam. Jestem na Forum dopiero od dzisiaj. Zbyt mało szczegółów na zdjęciu. Drzewo to przypomina Delonix Regia. Jeśli się nie mylę, to przytaczam krótki opis (zaczerpnięty z Internetu):

Delonix regia należy do rodziny Caesalpiniaceae (Fabaceae). Prawdopodobnie ojczyzna tego drzewa jest Madagaskar, obecnie jest masowo sadzone w tropikalnych rejonach świata.

Osiąga wysokość od 6 do 9 metrów. Liście miękkie, pierzastozłożone. Kwiaty od żółtych przez pomarańczowe do czerwonych. Właśnie z powodu kwiatów Delonix regia jest zaliczana do najpiękniejszych drzew świata.Z daleka wygląda jakby stało w płomieniach stąd tez jego potoczna nazwa "Flame tree" czyli "ogniste drzewo".

W okresie spoczynku w okresie suchym Delonix traci liście, przed ponownym wypuszczeniem liści Delonix zakwita i kwitnie do późnego lata. Uprawiając Delonix w strefie umiarkowanej czyli w chłodniejszym klimacie powinniśmy te suchą porę symulować poprzez ograniczenie podlewania w okresie zimy.

Temperatura minimalna w czasie spoczynku zimowego nie powinna być niższa od 5 stopni.

W okresie letnim roślina ta wymaga pełnego słońca.

Najlepszym podłożem do uprawy Deloniox regia jest mieszanka torfu i gliny. Delonix regia rozmnażamy z nasion. Nasiona są duże, mają dość grubą okrywę nasienną i konieczne jest moczenie ich w wodzie przed wysadzeniem na okres około 48 godzin. Przy utrzymaniu temperatury 22 - 25 stopni nasiona powinny wykiełkować w przeciągu 4 - 12 tygodni. Przy temperaturze wyższej okres potrzebny na wykiełkowanie wydłuża się.

Strefa czasowa: UTC + 1