Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 7:01 pm 
Nowy użytkownik

Witam wszystkich! Jestem początkującą nazwijmy to "ogrodniczką" :D Mam takie pytanie: jakie rośliny są najlepsze na balkon "południowy"? Jak dotychczas ograniczaliśmy się jedynie do pelargoni, fasolki ozdobnej i całkiem znosnie sobie rosły. Dziękuje za info, pozdrawiam. Pa

PS. Gdzieś czytałam o trawie pompasowe (nie wiem czy dobrze napisałam nazwe), chciałam sie równiez dowiedziec czy nadaje sie do naszych warunków klimatycznych i ogólnie czy mozna gdzieś ją kupić?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 7:21 pm 
Nowy użytkownik

Witaj :)

Trawa pampasowa jest uważana za najokazalszą i najbardziej dekoracyjną wśród wszystkich traw ozdobnych. Kwitnie późnym latem od września do października. Niestety osiąga wysokość do 2 metrów i raczej jest zbyt wysoka do kompozycji w balkonowych skrzynkach.

Ja gorąco namawiam do spróbowania uprawy nie tylko roślin sezonowych ale także miniaturowych form iglaków i zimozielonych krzewów liściastych, które mogą zdobić balkon również zimą, o ile oczywiście odpowiedni zabepieczy się pojemniki w których rosną aby ziemia nie zamarzała. Poniżej podaję linka do artykułu z poradami na temat sadzenia roślin na balkonie, spod tego adresu można też obejrzeć film w którym jest pokazane tworzenie zimozielonej kompozycji w balkonowej skrzynce - film nagrany na moim balkonie, który również jest od strony południowej :wink:

Strefa czasowa: UTC + 1