Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr wrz 06, 2006 12:24 pm 
Nowy użytkownik

Witam,

ostatnio wybudowalem dom na pieknej dzialce, w ladnej okolicy nad rzeka, i wszystko byloby wspaniale, gdyby nie fakt, ze w poblizu znajduje sie szkola.
Co przerwa, zbiega sie do mnie na murek banda nastolatkow, ktorzy strasznie smieca, glownie przed ogrodzeniem, ale rowniez zdarza sie im powrzucac butelki, opakowania i inne smieci na moja posesje. Naprawde staje sie to powarzna udreka dla mnie i dla zony, szczegolnie, ze planujemy dzieci i nie chcemy azeby cos sobie zrobili przez bezmyslnosc nastolatkow.

W zwiazku z tym, wpadlem na pomysl azeby obsadzic teren przed ogrodzeniem (ogrodzenie to murek-okolo 50cm a pozniej metalowy, kuty płot), roslinami mocno klujacymi, tylko nie wiem co to mogloby byc. Mam do Was pytania:
a) jakie krzewy (do 50 cm) moglibyście mi doradzic, wazne zeby mozna bylo je posadzic dosyc gesto na odcinku okolo 30 metrow i posiadaly raczej mocne kolce i galezie...
b) a moze jakies wieksze iglaki? jak to to jakie?

Prosze Was o pomoc, bo sam sobie z tym nie poradze, szczegolnie ze jestem "zielony" w temacie roslin...

Pozdrawiam, Tomek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 06, 2006 9:48 pm 
Bywalec

wiem, że dostałeś już odpowiedź na innym forum Ale powtórzę:

Berberys Thunberga Atropurpurea Berberis thunbergii Atropurpurea
Berberys Thunberga Aurea Berberis hunbergii Aurea
Berberys Thunberga Red Jewel Berberis thunberga Red Jewel
Berberys Thunberga Rose Glow Berberis thunbergii Rose Glow
Głóg jednoszyjkowy Crataegus monogyna
Oliwnik wąskolistny Elaeagnus angustifolia
Pigwowiec japoński Chaenomeles japonica
Rokitnik pospolity Hippophaë rhamnoides
są to rośliny liściaste.
Iglaste dłużej rosną.

.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 6:58 am 
Nowy użytkownik

:) fakt, dalem zapytanie na paru, ale dzieki...

co do iglastych - to i tak planuje przesadzenie starszych juz drzewek, tak azeby mi ich nie zadeptali, wiec jak masz chwile to napisz, ktore sa najbardziej klujace, da je sie sadzic gesto [ew. sa na tyle rozlorzyste, ze nie trzeba ich sadzic gesto].

Wiem, ze jałowce kłuja dosyc porzadnie, ale nie wiem ktore odmiany sa najlepsze dla mnie.

Pozdrawiam, Tomek

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 9:15 am 
Site Admin

Ja jednak do celów "obronno-odstraszających" polecam berberys.

Warto pamiętać tylko o odpowiednim cięciu. Ma to spory wpływ na krzewienie się i przyrosty.

Taki żywopłot będzie nie do przejścia ;) i zapewne młodociani bywalce poszukają innego lokum.

Pozdrawiam

Chajd :kwiat:

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 1:50 pm 
Nowy użytkownik

Czesc, zdecydowalem, ze prawodpodobnie zrobie zywoplot z "dwoch warstw", tzn. blizej ogrodzenia posadze jakies zielono-listne krzewy, a dopiero przed nim Berberys Thunderberga.

Mam wiec kolejne pytania:
a) jakis zielonolistny krzew byscie mi polecili? taki, zeby rosl gesto, moze miec kolece, ale nie musi ;) Berberys juz ma... nie musi byc wysoki, prawdopodobnie zielony krzew bede cial na wysokosci okolo 1m, a czerwony okolo 80cm...
b) mozna regulowac szerokosc zywoplotu? teren przed ogrodzeniem to okolo 1,40 m... chce posadzic krzewy na szerokosci 1 metra, a jezeli to mozliwe po 50 cm szerokosci na kazdy gatunek krzewu.... pozostale 40cm to bedzie trawa, o ile mi jej nie zadepcza...

Pozdrawiam, Tomek

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 9:47 pm 
Bywalec

z liściastych, wiecznie zielony gryczpan.
Przycinasz go jak chcesz (nawet modelujesz) i dobry na niski - do wysokiego żywopłot.

Strefa czasowa: UTC + 1